Növényi étrend az élsportban? – Nem lehetetlen


Növényi étrend az élsportban? – Nem lehetetlen

Hogyan építhetünk izmot hús fogyasztása nélkül? Elegendő energiát kap a szervezetünk, ha kizárólag növényi alapú ételeket eszünk? Többek között ezek a kérdések merülnek fel a vegán étrend kapcsán. A válaszok és a vélemények megoszlanak. Vannak, akik szkeptikusak az egyre jobban teret nyerő növényi étrend kapcsán, illetve vannak, akik kipróbálták – köztük híres sportolók is –, és arról számoltak be, a vegán táplálkozás pozitív hatással volt szervezetükre.

The Game Changers – a film, ami elindította a lavinát

Az amerikai The Game Changers (A sport megváltoztatói) című dokumentumfilm 2018-ban jelent meg és robbant be a köztudatba. Olyan élsportolókat (például Nate Diaz, Derrick Morgan, Lewis Hamilton, Morgan Mitchell, Bryant Jannings, Dotsie Bausch) mutat be, akiknek a vegán étrendet követve – elmondásuk szerint – javult a sportban nyújtott teljesítményük, csökkent a gyulladás a szervezetükben, illetve felgyorsult az edzések közötti regenerálódásuk. Ezeket az eredményeket látva sokan követték a híres sportolók példáját, és belekezdtek a növényi alapú étkezésbe.

Mire van hatással a növényi étrend?

A filmben több kutató és orvos is megszólalt. Dr. James Loomis sportorvos szerint a testünknek szükséges energiát nem a fehérje, hanem az izmokban glikogén formájában tárolt szénhidrátok adják. Úgy véli, a túlzott fehérjebevitel miatt krónikus glikogénhiány alakul ki, ami miatt jellemző a krónikus fáradtság és a gyenge állóképesség. Dr. Scott Stoll korábbi olimpikon, az USA olimpiai csapatának orvosa hangsúlyozta, a növényivel szemben az állati eredetű termékek olyan gyulladást okozó molekulákat tartalmaznak, amik csökkentik az artériákban a véráramlást, ezáltal növelve az izom- és ízületi fájdalmat, és lelassítva a sportolók számára rendkívül fontos regenerálódást. Sőt, az is elhangzott, a gyulladást okozó vegyületek a szívbetegségek kialakulásában is közreműködnek. A húsról Dr. Mark Thomas genetikus kutató úgy fogalmazott, nem megfelelő glükózforrás. Az agynak nélkülözhetetlen glükóz – véleménye szerint – csak szénhidrátokkal vihető be a szervezetbe.

Az ételek hatása a sportolók teljesítményére

Nem annyira új keletű a növényi alapú étkezés. A filmből kiderült, ez a táplálkozási irányzat már a XX. században is ismert volt a sportolók körében. Többek között Emil Voigt, Murray Rose, valamint Edwin Moses is vegánként szerzett olimpiai aranyérmet. Carl Lewis, olimpiai és világbajnoki érmes atléta a filmben úgy fogalmazott, a 30-as éveiben – akkor már a vegán étrend szerint étkezve – érte el legjobb eredményeit. Az étkezés és a teljesítőképesség közötti párhuzamot Dr. Robert Vogel, az NFL szív- és érrendszeri albizottságának társelnöke szemléltette. Kísérletébe a Miami Dolphins három játékosát vonta be. Két sportoló állati eredetű, míg a harmadik amerikai focista növényi alapú reggelit kapott. Az étkezést követően a vérmintájuk nagy eltérést mutatott: míg a húsos ételt elfogyasztó sportolók vérében cirkuláló zsírt figyeltek meg, addig a vegán játékos vérmintája tiszta maradt. Dr. Vogel szerint ez azért kiemelendő, mert az állati eredetű fehérje és zsír kihat az endothel funkcióra: a növényi eredetűekkel szemben lassítja a véráramlást, ami miatt gyengébb teljesítmény várható.

Magyar élsportoló is vegán lett a film hatására

Több sikertelen műtét és rehabilitáció után Planéta Szimonetta magyar válogatott kézilabdázó a The Game Changers hatására döntött úgy, hogy növényi alapú étrendre vált. A Telexnek tavaly adott interjújában a DVSC jobbátlövője elárulta, sérülései miatt két és fél évig nem tudott pályára lépni, úgy érezte, vége a karrierjének. A filmben szereplő élsportolók története azonban reményt adott neki. Úgy gondolta, pályafutása érdekében megér egy próbát a növényi étrend, amit azóta is folytat. Az interjúban úgy fogalmazott, miután áttért a növényi alapú étrendre, jól ment a rehabilitációja, és a meccseken is tudott játszani. Hozzátette, nem mondja azt, hogy jobban bírja a futást, vagy gyorsabb lett, de például fejlődött a futó- és erőnléti tesztekben.

Növényi étrend vagy húsevés?

Erre a kérdésre jelenleg nehéz egyértelmű választ adni. Az orvosok, a kutatók és a fogyasztók mindkét étkezési irányzat mellett tudnak pro és kontra érveket felsorakoztatni. Egy dolog azonban biztos: a helyes táplálkozás az egészséges életmód egyik fő alappillére, a sportolók teljesítményének pedig egyik meghatározó eleme. A megfelelő táplálkozás több olyan pontból áll, amit érdemes mindenkinek betartania egészsége érdekében. Hogy hogyan és melyik étrendet követve, azt mindenki maga döntheti el az alapján, szervezete számára melyik étkezési irányzat a legideálisabb.